Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ηλεκτρόλυση


Ηλεκτρόλυση είναι το σύνολο των αντιδράσεων οξείδωσης και αναγωγής που λαμβάνουν χώρα σε ένα τήγμα ή διάλυμα ενός ηλεκτρολύτη όταν εφαρμόσουμε κατάλληλη διαφορά δυναμικού στα άκρα των ηλεκτροδίων.
  Η συσκευή της ηλεκτρόλυσης ονομάζεται ηλεκτρολυτικό στοιχείο ή βολτάμετρο και περιλαμβάνει το δοχείο, τα ηλεκτρόδια, τον ηλεκτρολύτη και την πηγή ρεύματος.
Τα δύο μέταλλα που έχουν επιλεγεί ως ηλεκτρόδια είναι ο σίδηρος και ο άργυρος με την ίδια μάζα 10 g.Ως ηλεκτρολύτης το διάλυμα  νιτρικού ψευδαργύρου.













http://group.chem.iastate.edu/Greenbowe/sections/projectfolder/flashfiles/electroChem/electrolysis10.html
Τα δύο διαφορετικά µέταλλα έρχονται σε επαφή µε το ίδιο υγρό (ηλεκτρολύτης), µε αποτέλεσµα να µετακινείται µάζα από το ηλεκτροθετικότερο µέταλλο (άνοδος) προς το λιγότερο ηλεκτροθετικό (κάθοδος). Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί κατάλληλη διαφορά δυναμικού. Το δυναμικό του στοιχείου που φτιάξαμε είναι:
Eκαθόδουανόδου=0,8-(-0,44)V=1.24V.
Αν λοιπόν επιλέγει μικρότερη των 1,24V τάση τότε το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης δε θα πραγματοποιηθεί.Μετακινήστε την μπάρα της τάσης δεξιά σε τιμή μεγαλύτερη από την παραπάνω.Η ηλεκτρόλυση ξεκινά
Παρατηρείστε τη μείωση στη μάζα του σιδήρου ο οποίος οξειδώνται και την αύξηση στη μάζα του αργύρου που ανάγεται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου