Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Είδη του υβριδισμού










Κατά το συνδυασμό ενός s και ενός p ατομικού τροχιακού προκύπτουν δύο ισοδύναμα sp υβριδικά τροχιακά με γραμμική διάταξη. Η μεταξύ τους γωνία είναι 180ο

   















      Κατά το συνδυασμό ενός s και δύο p ατομικών τροχιακών προκύπτουν τρία sp2 υβριδικά τροχιακά τα οποία κατευθύνονται  στις κορυφές ισοπλεύρο τριγώνου σχηματίζοντας μεταξύ τους γωνία  120ο  (τριγωνικός υβριδισμός)









Στον sp3 υβριδισμό συνδυάζονται ένα s και τρία p ατομικά τροχιακά οπότε προκύπτουν τέσσερα υβριδικά sp3 τα, οποία σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία 109,5ο.(τετραεδρικός υβριδισμός).











Sp3 υβριδισμός στο μόριο του CH4

Στο μόριο του μεθανίου ο άνθρακας δε χρησιμοποιεί αμιγή ατομικά τροχιακά για το σχηματισμό των τεσσάρων μοριακών δεσμών με τα άτομα του υδρογόνου αλλά χρησιμοποιεί spυβριδικά τροχιακά. Για το λόγο αυτό οι μοριακοί δεσμοί γύρω από το άτομό του είναι ενεργειακά ισοδύναμοι κάτι το οποίο δε ίσχυε αν οι δεσμοί μεταξύ του ατόμου του άνθρακα και των τεσσάρων ατόμων υδρογόνου σχηματίζονταν με επικάκυψη αμιγών ατομικών τροχιακών.
Ως επικάλυψη ορίζεται η αλληλεπίδραση δύο ημισυμπληρωμένων ατομικών τροχιακών που έχει σαν αποτέλεσμα τη συγχώνευση των ηλεκτρονιακών νεφών και τη δημιουργία δεσμού. 





Οι 4 δεσμοί στο μόριο του μεθανίου προκύπτουν με επικάλυψη των τεσσάρων sp3 υβριδικών τροχιακών του C με τα τέσσερα s ατομικά τροχιακά των ατόμων υδρογόνου.
4(sp3 sH)→4σ δεσμοί
Οι δεσμοί στους οποίους συμμετέχουν υβριδικά τροχιακά είναι πάντα σ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου