Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΓΜΑΤΩΝ ΙΟΝΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


Ως γνωστόν οι ιοντικές ενώσεις αποτελούνται από ιόντα τα οποία και απελευθερώνονται κατά τη διάλυσή τους στο νερί ή κατά την τήξη τους. Αν λοιπόν σε ένα διάλυμα  ή σε ένα τήγμα μιας τέτοιας ένωσης εφαρμόσουμε μια διαφορά δυναμικού εκείνο που θα παρατηρήσουμε είναι τον προσανατολισμό των κατιόντων στον αρνητικό πόλο της μπαταρίας και των ανιόντων στο θετικό. Αυτή η προσανατολισμένη κίνηση ιόνυων συνεπάγεται την αγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος μόνο που σε αυτήν την περίπτωση οι φορείς του ρεύματοε δεν είναι τα φορτία αλλά τα ιόντα.Αυτού του είδους η αγωγιμότητα λέγεται ιοντική.
Οι ιοντικές ενώσεις είναι ισχυροί ηλεκτρολύτες επειδή διίστανται πλήρως και κατά συνέπεια δημιουργούν πολλούς φορείς ρεύματος, δηλαδή ιόντα. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεό ότι η διαβίβαση του ρεύματος στο συγκεκριμένο ηλεκτρολυτικό διάλυμα προκαλεί και ηλεκτρόλυση του διαλύματος, οπότε παρατηρείται αλλαγή στη χημική σύσταση του αρχικού διαλύματος. Το αέριο χλώριο που ελευθερώνεται μεταξύ των άλλων κατά την ηλεκτρόλυση υδατικού διαλύματος NaCl είναι εμφανές από την πρασινοκίτρινη χροιά που αποκτά το διάλυμα. Τα ο διάλυμα από ουδέτερο μετατρέπεται σε αλκαλικό, γεγονός που οφεόλεται στο σχηματισμό καυστικού νατρίου. Αν έχουμε προσθέσει δείκτη φαινολοφθαλεΐνης το διάλυμα χρωματίζεται ροζ.
http://www.kentchemistry.com/links/AcidsBases/flash/StrongWeakNonelectrolytes.swf
Το αλάτι διίσταται πλήρως στα ιόντα του και συνεπώς είναι ισχθρός ηλεκτρολύτης.
Το ΗF είναι ασθενής ηλεκτρολύτης γιατί ιοντίζεται μερικώς στα ιόντα του
Οι δεσμοί υδρογόνου που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων της  μεθανόλης και των μορίων νερού αποτρέπει τη δημιουργία ιόντων και καθιστά το διάλυμα μη ηλεκτρολυτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου