Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΙΟΝΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΓΜΑΤΑ


Οι ιοντικές ενώσεις διαλύονται στο νερό γιατί παρουσιάζουν με αυτό ένα είδος χημικής συγγένειας. Το νερό είναι ένας πολικός διαλύτης και μπορούν να διαλυθούν σε αυτόν πολικές ουσίες όπως οι ιοντικές.Τα ιόντα αποτελούν το δομικό λίθο των ιοντικών ενώσεων και βρίσκονται σε αυστηρά καθορισμένες θέσεις μέσα στο πλέγμα του ιοντικού κρυστάλλου.
Η μεγάλη διαλυτότητα των ιοντικών ενώσεων στο νερό έγκειται στη μεγάλη διηλεκτική σταθερά που αυτό παρουσιάζει.(ε=80)Αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων του νερού και των ιόντων της ένωσης είναι κατά 80 φορές μεγαλύτερες από αυτές που συγκρατού τα ιόντα (ηλεκτροστατικής φύσης) στο πλέγμα.Τα ιόντα προσελκύουν τριγύρω τους τα δίπολα μόρια του νερού και εφυδατώνονται.
Η διαδικασία απελευθέρωσης των ιόντων από έναν ιοντικό κρύσταλλο λέγεται διάστα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι ιοντικές ενώσεις όταν διαλυθούν σε κάποιο διαλύτη ή τακούν διίστανται πλήρως στα ιόντα τους.
Παρακολουθήστε στην προσομοίωση που ακολουθεί τη διάσταση του ιοντικού κρυστάλλου του NaCl κατά τη διάλυσή του στο νερό καθώς και την επερχόμενη εφυδάτωση των ιόντων του.
http://www.mhhe.com/physsci/chemistry/essentialchemistry/flash/molvie1.swf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου