Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ BOHR

Σύμφωνα με το πρότυπο του BOHR(μηχανική συνθήκη), το ηλεκτρόνιο κινείται γύρω από τον πυρήνα ενός ατόμου σε επιτρεπόμενες κυκλικές τροχιές. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια που φέρει το ηλεκτρόνιο είναι κβαντισμένη, αφού κάθε κυκλική τροχιά εμπεριέχει συγκεκριμένο ποσό ενέργειας. Για το λόγο αυτό είναι πιο σωστό η στιβάδα ή αν θέλετε η κυκλική τροχιά να καλείται με τον όρο ενεργειακή στάθμη. Η ενέργεια κάθε στάθμης εξαρτάται από την τιμή του κύριου κβαντικού αριθμού n (για το άτομο του υδρογόνου). Σε περίπτωση όμως πολυηλεκτρονιακών ατόμων εξαρτάται και από τον δευτερεύοντα αριθμό l γιατί στον καθορισμό της συνολικής ενέργειας ρόλο παίζουν και οι διηλεκτρονιακές απώσεις μεταξύ των ηλεκτρονίων.
Στην προσομοίωση που ακολουθεί κάνοντας κλικ πάνω σε μια ενεργειακή στάθμη υπολογίζεται η ενέργεια της στάθμης βάσει του τύπου και κατασκευάζονται οι ενεργειακές στάθμες. Παρατηρείστε ότι όσο αυξάνει ο n
Οι στάθμες πυκνώνουν, οπότε το φάσμα από γραμμικό τείνει να γίνει συνεχές.
Βάσει της οπτικής συνθήκης αν το ηλεκτρόνιο μεταβεί σε στάθμη μεγαλύτερης ενέργειας απορροφά ενέργεια η οποία είναι ίση με την ενεργειακή διαφορά των δύο σταθμών. Κατά την αποδιέγερσή του στη θεμελιώδη κατάσταση εκπέμπει ακτινοβολία υπό μορφή φωτονίου με ενέργεια ίση πάλι με την ενεργειακή διαφορά των σταθμών μεταξύ των οποίων μεταπίπτει. Στην προσομοίωση το ηλεκτρόνιο μπορεί να διεγερθεί από τη θεμελιώδη κατάσταση στη στιβάδα με n=2 καθώς και από τη θεμελιώδη στη στιβάδα με n=3.Oι διεγερμένες καταστάσεις είναι καταστάεις υψηλής ενέργειας άρα ενεργειακά ασταθείς.Το ηλεκτρόνιο λοιπόν παραμένει σε αυτές ελάχιστο χρονικό διάστημα και μεταπίπτει στην ground state για να αποκτήσει το άτομο και πάλι σταθερότητα. Η φύση εξάλλου έχει ροπή προς την ευστάθεια.
http://chemmovies.unl.edu/ChemAnime/BOHRD/BOHRD.html
Υπολογισμός της ενέργειας στη στιβάδα με n=3
Διέγερση ηλεκτρονίου από τη στάθμη με n=1 στη στάθμη με n=2
Διέγερση ηλεκτρονίου από τη στιβάδα με n=1 στη n=3
Αποδιέγερση ηλεκτρονίου από τη στάθμη με n=3 στη στάθμη με n=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου