Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ



Τα μόρια των στοιχείων δεν έχουν συνισταμένη διπολική ροπή γιατί οι δεσμοί των ατόμων τους δεν είναι πολωμένοι. Επιλέξτε από την προσομοίωση ένα οποιοδήποτε μόριο στοιχείου και διαπιστώστε την έλλειψη της πολικότητάς του π.χ Η2
http://phet.colorado.edu/el/simulation/molecule-polarity

Το νερό έχει δομή παραμορφωμένου τετραέδρου (κεκαμμένο) και στο μόριό του υπάρχουν δύο διανύσματα διπολικών ροπών τα οποία δεν εξουδετερώνονται, συνεπώς το μόριο είναι πολικό. Οι ηλεκτραρνητικότητες των στοιχείων αναγράφονται στο κατω μέρος της σελίδας και είναι σημαντικές για τη διαπίστωση της περιοχής του χώρου του μορίου όπου υπάρχει περίσσεια και έλλειμμα ηλεκτρονιακού νέφους.

Παρατηρείστε ότι στο διοξείδιο του άνθρακα υπάρχουν δύο πολωμένοι δεσμοί, άρα και δύο διανύσματα διπολικών ροπών τα οποία όμως λόγω γραμμικής διάταξης του μορίου εξουδετερώνονται.

Τα μόρια του τύπου CX4 δεν είναι πολικά αν οι 4 υποκαταστάτες του άνθρακα είναι οι ίδιοι. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω διάταξης (κανονικό τετράεδρο) οι διπολικές ροπές εξουδετερώνονται (π.χCH4,CF4).Αν έστω και ένας υποκαταστάτης από τους 4 διαφοροποιείται τότε η δομή είναι αυτή ενός παραμορφωμένου τετραέδρου και οι διπολικές ροπές δεν εξουδετερώνονται. Συνεπώς το μόριο είναι πολικό (π.χ CH3F, CH2F2,CH3Cl κ.τ.λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου