Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ (ΠΕΙΡΑΜΑ)


ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα διάλυσης
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:
ΤΜΗΜΑ:
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:       /       / 2014
ΟΡΓΑΝΑ

Μαγνητικός αναδευτήρας και μαγνητάκι 
        Ζυγός 
        4 ποτήρια ζέσεως 
        Ογκομετρικός κύλινδρος 100 mL
        Σπάτουλα 
        Θερμόμετρο 
       • Χρονόμετρο 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ

• Ζάχαρη: C6Η22CO11  
  (σε κρυσταλλική μορφή και σε κύβους)
 Αλάτι: NaCl (χλωριούχο νάτριο)
 Σκόνη κιμωλίας: CaCO3(αθρακικό ασβέστιο)

 Πειραματική διαδικασία

Α) Μελέτη της επίδρασης της φύσης της διαλυμένης ουσίας
• Σε ποτήρι ζέσεως των 400 mL προσθέστε 100 mL νερού βρύσης και τοποθετήστε το στο
κέντρο της μεταλλικής πλάκας του μαγνητικού αναδευτήρα. Προσθέστε το μαγνητάκι στο
νερό, ρυθμίστε την ανάδευση στη θέση 2 (ήπια ανάδευση) και μετρήστε τη θερμοκρασία
του νερού. Ρίξτε τα 2 g ζάχαρης στο ποτήρι και ταυτόχρονα με την ρίψη ξεκινήστε να
μετράτε το χρόνο που απαιτείται για να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.
• Σε ποτήρι ζέσεως των 400 mL προσθέστε 100 mL νερού βρύσης και ακολουθήστε την
ίδια διαδικασία με τη διαφορά ότι θα ρίξετε 2 g αλατιού στο ποτήρι.
• Σε ποτήρι ζέσεως των 400 mL προσθέστε 100 mL νερού βρύσης και ακολουθήστε την
ίδια διαδικασία με τη διαφορά ότι θα ρίξετε 2 g σκόνης κιμωλίας. Μετά από 5 min λεπτά
σταματήστε το πείραμα και καταγράψτε τις παρατηρήσεις σας.
………………………………………………………………………………………………
Με βάση τις μετρήσεις σας συμπληρώστε τον Πίνακα 1:


Πίνακας 1. Ταχύτητα διάλυσης διαφορετικών χημικών ενώσεων στο νερό.

Χημική
ένωση
Θερμοκρασία
(σε oC)
Χρόνος διάλυσης
(με ήπια ανάδευση)
Ταχύτητα διάλυσης της ζάχαρης
(σε g.mL-1.s-1 στους ……. oC).
Ζάχαρη




Αλάτι


Κιμωλία



Β) Μελέτη της επίδρασης της επιφάνειας επαφής
Ζυγίστε έναν κύβο ζάχαρης και καταγράψτε τη μάζα του. Σε ποτήρι ζέσεως των 400 mL
προσθέστε 100 mL νερού βρύσης και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία με το προηγούμενο
πείραμα με τη διαφορά ότι θα ρίξετε τον κύβο ζάχαρης στο ποτήρι.
• Ζυγίστε ποσότητα κρυσταλλικής ζάχαρης ίσης μάζας με αυτή του κύβου ζάχαρης. Σε
ποτήρι ζέσεως των 400 mL προσθέστε 100 mL νερού βρύσης και ακολουθήστε την ίδια
διαδικασία με το προηγούμενο πείραμα. Με βάση τις μετρήσεις σας συμπληρώστε τον
Πίνακα 2 που ακολουθεί:

Πίνακας 2. Επιφάνεια επαφής και ταχύτητα διάλυσης της ζάχαρης στο νερό.
Επιφάνεια επαφής ζάχαρης
Θερμοκρασία
(σε oC)
Χρόνος διάλυσης
(με ήπια ανάδευση)
Ταχύτητα διάλυσης της ζάχαρης
(σε g.mL-1.s-1 στους ……. oC).
Μεγάλη (κρυσταλ.)



Μικρή (κύβος)



 Γ) Μελέτη της επίδρασης της ανάδευσης
Σε ποτήρι ζέσεως των 400 mL προσθέστε 100 mL νερού βρύσης μετρήστε τη θερμοκρασία του νερού και ρίξτε σε αυτό 2 g ζάχαρης χωρίς ανάδευση. Ταυτόχρονα με τη ρίψη ξεκινήστε να μετράτε το χρόνο που απαιτείται για να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.
• Σε ποτήρι ζέσεως των 400 mL προσθέστε 100 mL νερού βρύσης και τοποθετήστε το στον
μαγνητικό αναδευτήρα. Προσθέστε το μαγνητάκι στο νερό, ρυθμίστε την ανάδευση στη
θέση 2,5 ή 3 (να έχετε σταθερή έντονη ανάδευση) και μετρήστε τη θερμοκρασία του
νερού. Ρίξτε τα 2 g ζάχαρης στο ποτήρι και ταυτόχρονα με τη ρίψη ξεκινήστε να μετράτε το χρόνο που απαιτείται για να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.
Με βάση τις μετρήσεις σας συμπληρώστε τον Πίνακα 3 που ακολουθεί:
Πίνακας 3. Ανάδευση και ταχύτητα διάλυσης της ζάχαρης στο νερό
Θερμοκρασία
(σε oC)
Χρόνος διάλυσης
(σε s)
Ταχύτητα διάλυσης της ζάχαρης
(σε g.mL-1.s-1 στους ……. oC).
Xαμηλή


Υψηλή




Ερωτήσεις
1) Ποιο στερεό διαλύεται ταχύτερα στο νερό και πιο πρακτικά παραμένει αδιάλυτο;Σε ποιο διαλύτη θα διαλύατε το αδιάλυτο στερεό;
………………………………………………………………………………………………
2) Πώς επηρεάζει η επιφάνεια επαφής την ταχύτητα διάλυσης της ζάχαρης;Η επιφάνεια επαφής επηρεάζει γενικώς την ταχύτητα μιας αντίδρασης όταν συμμετέχει σε αυτήν στερεό;
………………………………………………………………………………………………
3) Πώς επηρεάζει η ανάδευση την ταχύτητα διάλυσης μιας στερεής χημικής ένωσης;
………………………………………………………………………………………………
4) Πώς επηρεάζει η θερμοκρασία την ταχύτητα διάλυσης μιας στερεής χημικής ένωσης;
………………………………………………………………………………………………


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου